Wat is de verhouding tussen plek, identiteit en thuis? In een driewekelijkse blog gaat Merel Melief op zoek naar antwoorden. Deze week over de vraag waarom een duurzame keuze als activistisch statement wordt gezien.

Meestal voelt het goed om er voor te zorgen dat mijn gedrag in lijn is met mijn overtuigingen. Hoe meer ik weet over de gevolgen van bepaalde handelingen, hoe meer regels ik heb waar ik mijzelf aan wil houden: veganistisch eten, geen nieuwe kleren kopen, niet meer vliegen. Het zorgt ervoor dat ik mijzelf aan het einde van de dag in de spiegel kan aankijken en geen stemmetje hoef te onderdrukken dat zegt dat ik verkeerd bezig ben. Maar deze week merkte ik dat ik mezelf steeds vaker afvroeg: waarom maak ik het mezelf zo moeilijk? Waar doe ik dit eigenlijk voor?

Via verschillende kanalen zie ik foto’s voorbij komen van vrienden en kennissen die toch nog even een last-minute naar een Grieks eiland of Zuid-Italië boeken. En als ik eerlijk ben dan ben ik daar best een beetje jaloers op. E…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.