Er is rigoureus in bossen gekapt. Toch moeten er in 2030 meer bomen groeien, vooral buiten het bos. Hoe? Dit najaar hebben de provincies Groningen, Drenthe en Friesland hun bosvisies klaar. Bert de Jong zocht uit wat we kunnen verwachten. Marieke Kijk in de Vegte bracht de houtbouw van architect Cor Kalfsbeek in beeld. Over nieuwe schoonheid en oude weelde.

37.000 hectare nieuw bos in Nederland? Dat wordt lastigBestuurlijke moed is daarvoor nodigNoord-Nederlandse bosambities zijn bescheiden

Rijk aan bomen is het Noorden niet, maar die ene boom aan de
horizon is voor het landschap wel betekenisvol. Zo kunnen er in de toekomst nog
meer bomen aan de blauwe hemel groeien. Om het tij te keren. Door kap is er
minder bos en de overblijvende bossen zijn minder vitaal. Ze hebben te lijden
van onder andere stikstofuitstoot en klimaat­veranderingen.

Bij Winschoten zijn dit voorjaar jonge boompjes geplant als bijdrage aan een betere toekomst. Die vormen een klimaatslim bos, omdat ze langdurig CO₂ kunnen opslaan en weerbaar zijn tegen ziektes, plagen en opwarming van de aarde. Het bos staat op het voormalige terrein van machi…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.