Matthijs Buurman, beleidsmedewerker water en kustontwikkeling, reageert op de artikelen van Rob Roggema en Jesse Akkerman over het doorprikken van de dijk. Volgens Buurman moeten we daar niet te lichtvoetig over praten.

Het gedachtegoed van beide artikelen is vooral om de natuurlijke dynamiek weer meer toe te laten en te gebruiken voor herstel van natuurwaarden, maar ook voor de benodigde aanpassingen die nodig zijn om klimaatverandering op te vangen. Het herstel en gebruik van deze dynamiek wordt nu in wat kleinere pilotprojecten in de praktijk gebracht en wordt steeds vaker omarmd als een goede oplossing voor onze kustzone.

Het is belangrijk om deze dynamiek heel geleidelijk via pilotprojecten uit te breiden en gelukkig zijn er al een aantal gebieden waar hieraan gewerkt wordt. Het kunnen controleren en beheren van de dynamiek is van belang. Dit klinkt tegenstrijdig, maar is voor grote delen van ons land zeer relevant.

In Nederland hebben we een historie van dijkdoorbraken. Wij hebben het …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.