Jongeren eisen een stem in het klimaatdebat. Niet gek, want dat gaat over hun toekomst. Youth for Climate Adaptation organiseert daarom naast de ‘gewone’ top ook een jongerentop in Groningen. Wat kan die toevoegen?

Aan de borden alleen al zag je dat de klimaatactivisten van vorig jaar niet in de traditionele Malieveld-demografie vielen. ‘The oceans are rising, so are we’, stond er op één. Naast de tekst stond het whatsapp-icoontje van een flinke golf.

Opschriften in het Engels, bomvol emoji’s – met een nieuwe generatie protesten komt een nieuwe generatie protestborden. Niet alleen boeren, vakbondsleden en studenten, ook scholieren gingen vorig jaar de straat op. In beweging geslingerd door de Zweedse Greta Thunberg lieten de jonge klimaatspijbelaars, zoals ze de Van Dale zijn ingegaan, hun middelbare scholen halfleeg achter, wetende dat de volwassenen de klimaatproblematiek niet vanzelf gaan oplossen. De jongeren willen een stem, dat is duidelijk. Maar hoe zorg je ervoor dat ze beter betrokke…