In 2021 is het veertig jaar geleden dat kapitein Bas aan de Wiel Vietnamese bootvluchtelingen oppikte. Een gesprek over de verbinding tussen Delfzijl en de Zuid-Chinese Zee.

Met een beetje fantasie kan zijn woning doorgaan voor een schip. Op de achtste verdieping van het appartementencomplex heeft Bas aan de Wiel (71) een weids uitzicht over de Eemsmonding. Links in de verte de Wadden, rechts de haven van Delfzijl en de Dollard, aan de overkant Duitse windmolens.

Achter de dijk stroomt het water de wereld in. Met je vinger in de atlas trek je zo de lijn: Waddenzee, Noordzee, Atlantische, Indische en Grote Oceaan. Het zijn vertrouwde namen voor Aan de Wiel, een robuuste man met ogen zo blauw als een tropische lagune. Decennia werkte hij bij Smit Lloyd en Smit Internationale, offshorebedrijven die booreilanden bevoorraadden en versleepten. Hij kwam overal, van Noorwegen tot Venezuela, van Ierland tot Indonesië. Saai was het nooit, vertelt hij. Gevaarlijk…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.