Kimaatambassadeurs Loes (17) en Vera (19) volgen voor Noorderbreedte de klimaatadaptatieweek van 19 t/m 25 januari en bloggen daarover. In dit blog nemen ze ons mee naar morgen, de dag waar ze al tijden naartoe werken.

Loes en Vera zijn allebei als klimaatambassadeurs verbonden aan de organisatie Youth for Climate Adaptation, als onderdeel van de Klimaatadaptatieweek Groningen. Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van dit moment. Stakingen met miljoenen jongeren wereldwijd geven aan hoe belangrijk jongeren het vinden om een stem te hebben in hoe we met die verandering omgaan. Op 22 januari 2021 vindt online YfCA Conference over klimaatadaptatie plaats. Jongeren over de hele wereld komen dan samen om te werken aan klimaat, klimaatverandering en klimaatadaptatie. Meer weten over klimaatadaptatie en de conferentie gratis bezoeken? Check youthforclimateadaptation.org

We komen beiden aan het woord vrijdag 22 januari tijdens de jongerenconferentie, en we zijn dit hard aan het voorbereiden. Dat moet namelijk: voorbereiden. Alles wordt tot in de puntjes uitgewerkt. Wat er gezegd wordt, wie, waar, wanneer, en hoe de overgangen worden geregeld van het ene naar het andere deel. We zijn hierdoor best een beetje overvallen. Maar dit is juist waarom we meedoen, om dit een keertje mee te maken en ervan te leren. 

Vera: ‘Wat ik merk is dat het allemaal superduper gaaf is wat er gebeurt, maar ik niet goed weet hoe ik me erbij moet voelen. Het is voor ons beide de eerste keer dat we dit meemaken en je ziet natuurlijk nooit hoe zoiets er achter de schermen aan toegaat. Waar ik juist hou van een kletspraatje zus en een diep gesprek zo, moeten we nu alles van tevoren uitkienen zodat het past binnen de tijd.’ 

‘Waar ik juist hou van een kletspraatje zus en een diep gesprek zo, moeten we nu alles van tevoren uitkienen zodat het past binnen de tijd.’ 

Vera Santing

Loes: ‘Inderdaad. Wat ik ook niet helemaal zeker weet, is of het allemaal goed zal gaan. Dat heeft natuurlijk iedereen wel. Je denkt over alle kleine dingetjes net iets teveel na: “Oh, wat nou als dit fout gaat en als ik vergeet wat mijn vraag is die ik moest stellen? Wat nou als ik iets enorm doms doe als de camera op mij gericht staat?”, ik ben benieuwd hoe het gaat en wat er zal gebeuren.’ 

Vera: ‘Op het moment dat we deze blog schrijven kijken we voor het eerst rond in de digitale festival omgeving. We zijn druk aan het zwaaien naar rondvliegende bijtjes (andere bezoekers)! Op www.klimaatadaptatiegroningen.nl staat de link naar de festivalomgeving. Je komt binnen op een grasveldje waar je rustig kan kijken naar de timetable (navigeren met pijltjestoetsen werkt het beste). Zo heb je toch een beetje het idee dat je op een echt festivalterrein bent. Events lopen tot en met 26 januari door. Een deel is live op de (online) Grote Markt en een ander deel kan de hele dag door bekeken worden. Het krijgt zo ook meer vorm, dan krijg je er een beter idee bij. Wat ik heel tof vind is het “kunst”hoekje op de Grote Markt, al staat het er ietwat karig bij. Daar kun je klikken op de audiotour, klimaatadaptieve kunstwerken, de Sponsland tentoonstelling en andere wandel/fietsroutes. Zo’n online omgeving is natuurlijk bijzonder, maar het is wel leuk om er toch ook in het echt iets van te kunnen zien!’

Het is allemaal nieuw voor ons, we zitten een keer aan de andere kant van het schermpje.

Loes van Dam

Loes: ‘Dus, vrijdagmiddag gaan we samen aan tafel kletsen over de regionale Actie Agenda. Super leuk! Aangezien hier internationaal en regionaal naast elkaar staan is de helft in het Engels. Maar vanaf 16:30 zitten wij in het regionale panel samen met Nienke Homan, Cora van Nieuwenhuizen en Marcel Beukeboom. Het is allemaal nieuw voor ons, we zitten een keer aan de andere kant van het schermpje. We zullen zien hoe het gaat, de volgende blog gaat daar dan ook over! Ondertussen gaan we hard door met het instuderen van onze teksten… Hopelijk zien wij jullie aan de andere kant van het schermpje!’