Tussen Heerenveen en Leeuwarden zie je in het landschap de handtekening van de Friese edelman Pieter Dekema. Zijn landgoed is nu publiek erfgoed. Een state waar je naartoe kunt en waar vele mooie verhalen omheen hangen. Begin thuis in je stoel met deze Noorderbreedte-serie van vier verhalen.

Wanneer je in de trein van Heerenveen naar Leeuwarden naar buiten kijkt, zie je vlak na station Heerenveen aan de rechterkant een waterkanaal lopen, de Heeresloot (Hearresleat). Dit kanaal is gegraven in het midden van de zestiende eeuw in opdracht van Pieter Dekema, een Friese edelman en de eigenaar van Dekema State in Jelsum.

Pieter Dekema was in 1551 één van de drie oprichters van de succesvolle Schoterlandsche Veencompagnie, de oudste NV van Nederland. Samen met zijn Utrechtse zakenpartners Johan van Cuyk en Floris Foeyt kocht Pieter grond aan voor het afgraven van veen. Voor het winnen en transporteren van het veen waren waterwegen nodig. Vandaar die Heeresloot. Eind 1555 voer de eerste schuit, beladen met turf voor de armen, naar Leeuwarden.

Het verhaal van Pieter Dekema …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.