Wouter van der Heij, zeebioloog, ziet de natuur veranderen. Maar de beleidsdoelen blijven gelijk en dat knelt.

Wat als, onder druk van mondiale veranderingen in de zuurgraad en temperatuur van de oceanen, de zeehond besluit te vertrekken. Is er dan gefaald en is de Waddenzee de Waddenzee niet meer? Moet dan alles op alles gezet worden om die zeehond terug te krijgen?

Met zeebioloog Wouter van der Heij van de Waddenvereniging gaan we in gesprek over wat de ‘natuur’ in natuurbescherming behelst. Volgens hem laten de huidige natuurdoelen te wensen over, en staat ze verandering op systeemniveau soms in de weg.

We moeten de Waddenzee beschermen, ik denk dat een hoop mensen het daar mee eens zullen zijn. Maar de vraag is welke Waddenzee je beschermt, tot welke natuurwaarden je die reduceert. Wat is daar volgens jou het goede in?

Het is een vraag die al snel ter sprake komt, ook bin…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.