In tijden van gedwongen isolement is gezond, simpel én lekker eten een reddingsboei geworden. In de Noord-Italiaanse keuken van chef Ed Ydema in Pingjum ging het daar altijd al over.

In de dorpsstraat steekt de eeuwenoude kerktoren van Friese geeltjes stil af tegen de kale bomen en de koude felblauwe winterlucht met witte wolken. Een rood uithangbord met gouden letters aan de overkant van de straat vertelt dat hier met liefde gekookt wordt. Het logo met drie felroze vissen voor het raam vertelt ons hetzelfde. Pizza & pasta con amore. Hier moeten we zijn.

‘Deze tijd helpt je rust te vinden in de wereld dicht bij je.’ Een blik over het kale weidse winterlandschap van Noordwest-Fryslân is genoeg om het eens te zijn met Ed Ydema. De keuken van zijn pizzeria in Pingjum draait op een laag pitje en er is tijd genoeg voor mijmeringen. ‘Ik wandel nu elke dag uren met de hond, hier vlakbij.’ Zijn keuken is het Wad all’Italiano: de eenvoudige boerenkeuken van Noordoost…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.