Stel je wilt een grondstof veranderen in een product. Dan heb je maakkennis nodig. De wol van een schaap veranderen in een stukje stof bijvoorbeeld, is nog niet zo makkelijk. Eeuwenlang werden deze maaktechnieken van generatie op generatie doorgegeven en verbeterd. Wat blijft er over van deze kennis in een land waar de meeste werkplaatsen en fabrieken verdwenen zijn en de winkels vol liggen met goedkope spullen van ver?

De komende tijd ga ik werken aan het wol-educatieproject van de Stichting Pleed, die zich inzet voor wol als duurzame grondstof van de toekomst. Daarvoor krijgen wij onder andere subsidie van het Dames Tiemersmafonds, een fonds voor muziek- en textielonderwijs voor jongeren. De oudste van deze twee zussen, Tiemie Tiemersma, was lerares aan de Eerste Industrie en Huishoudschool in Leeuwarden en had haar hart verpand aan alles wat met textiel te maken heeft, lees ik in de Leeuwarder Courant van 2003.

Weven is nog niet bepaald makkelijk. Althans niet voor
iedereen.

Het is pre-corona. Ik geef wol- en schapenles als try-out in groep drie op een basisschool in Leeuwarden. De kinderen in de klas zijn heel nieuwsgierig. Ze voelen aan dikke plukken wol, beantwoorden met veel enthousiaste…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.