Je school wordt opgeknapt. En jij mag helpen. Jolanda van Dijk (20) kan erover meepraten. De student van het Alfa-college tekende en bouwde mee aan het gloednieuwe praktijklokaal haarverzorging.

Dit artikel liever luisteren? Dat kan.

Circulair bouwen, met gebruik van oude materialen, is al sinds het begin van Van Dijks MBO-opleiding bouwkunde een vak. Maar dit studiejaar, haar stagejaar, kreeg het vak echt handen en voeten. De school aan de Voltastraat in Hoogeveen was namelijk een bouwplaats. De vijf vleugels werden deels gesloopt en deels gerenoveerd. Er kwamen 1.500 zonnepanelen en de locatie werd groten­deels aardgasvrij.

Het bijzondere is: het Alfa-college gaf leer­lingen een rol bij de duurzame verbouwing. Volta 2020 was eigenlijk een groot lesproject. Studenten inventariseerden allereerst welke spullen opnieuw gebruikt konden worden en legden dat vast in een materialenpaspoort. Voor Van Dijk begon het afgelopen september met een bouwtekening van het nieuwe living …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.