In een korte keten zijn er weinig schakels van producent naar klant. Idealiter maakt een product zo min mogelijk kilometers en gaat er zoveel mogelijk geld direct van klant naar producent. Maar hoe handig is het om voor ieder product naar een aparte boer te reizen en hoe handig is het voor de boer als hij steeds klaar moet staan voor een eventuele klant? Korte ketens vragen nieuwe logistieke oplossingen.

Je mag het natuurlijk niet zeggen als voorstander van de korte keten, maar op vakantie in Frankrijk is een bezoek aan de hypermarché een van mijn favoriete uitjes. Met je grote lege kar loop je door de brede gangen. Eerst bezoek je de boekhandel terwijl de rest van je gezin al door loopt, gevolgd door de schappen met jammaakspullen, wijnbottelapparaten en Duralex-glazen en dan begint het.

De geweldige meterslange uitstallingen van broden, kazen,
twintig soorten boter (waarvan veel uit de regio), linzen, olijven, roze
knoflook, courgettebloemen, kastanjepuree, Bretonse koekjes, roggecrêpes,
artisjokken en aansluitend nog de wijn-, wijn-, wijnafdeling. Met een volle kar
rijd je richting kassa met een kleine omweg terug naar de zuivelafdeling voor
toch nog een klein extra stukje kaas….

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.