De Provincie Groningen wil de Eemshaven uitbreiden. Gaat dit ten koste van het nabijgelegen dorp Oudeschip? Waddencorrespondent Tjesse Riemersma sprak met bewoners.

‘De pootaardappelen uit de Oostpolder zijn de lekkerste die er zijn. Ze vliegen de hele wereld over,’ schept Etty Meijer van Dorpsbelangen Oudeschip op. Onlangs werd bekend dat de Provincie Groningen het bedrijventerrein in de Eemshaven wil uitbreiden. De Oostpolder, 600 hectare landbouwgrond ten zuiden van de RWE-centrale, wordt opgeofferd om ruimte te maken.

‘U moet denken aan waterstofgerelateerde bedrijven, batterijfabrieken, automotive bedrijven, windenergie-gerelateerde bedrijven en datacenters,’ schrijft de Provincie in een brief aan de bewoners. ‘Daarvan gaan we de positieve, economische effecten merken.’ Twintig meter naast de polder, gescheiden door een dijk, begint het dorpje Oudeschip. De bewoners maken zich zorgen over de leefbaarheid van het dorp. Het bedrijventerrein …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.