Tot niet zo lang geleden werden volksverhalen volop verteld in het Waddengebied. Ze dienden vaak om de wereld te verklaren en de angst voor het ongetemde te beteugelen.

You see, man made the cars to take us over the roadMan made the train to carry the heavy loadMan made electric light to take us out of the darkMan made the boat for the water, like Noah made the arkHe’s lost in the wildernessHe’s lost in the bitternessJames Brown, It’s a man’s man’s man’s world

Het bekende nummer It’s a man’s man’s man’s world van James Brown spookt door mijn hoofd als ik op een koude winterdag op de Waddendijk sta. Binnendijks strekken de polders zich in rechte lijnen voor me uit. Ik zie hier en daar een trekker die zich een weg ploegt door de vette, vruchtbare klei. Overzichtelijk, kalm, gestructureerd. Dan draai ik me om. Buitendijks ontvouwt zich een heel ander beeld: een pandemonium van krijsende vogels, steeds veranderende geulen en prielen en golven met witte…