Lenneke Berkhout schreef voor Noorderbreedte een serie van vier verhalen over Dekema State Jelsum, op basis van de gelijknamige biografie van het landgoed door Yme Kuiper en Sjoerd Cuperus.

Wanneer je in de trein tussen Heerenveen en Leeuwarden naar buiten kijkt, zie je vlak na station Heerenveen aan de rechterkant een water­kanaal lopen, de Heeresloot (Hearresleat). Dit kanaal is gegraven in het midden van de zestiende eeuw in opdracht van Pieter Dekema, een Friese edelman en de eigenaar van Dekema State te Jelsum.

Pieter was in 1551 één van de drie oprichters van de succesvolle Schoterlandsche Veencompagnie, de oudste NV van Nederland. Met zijn Utrechtse zakenpartners Johan van Cuyk en Floris Foeyt kocht Dekema veen­grond aan. Om het veen te winnen en transporteren waren waterwegen nodig. Vandaar die Heeresloot. Eind 1555 voer de eerste schuit, beladen met turf voor de armen, naar Leeuwarden.

Het relaas van Pieter
Dekema en zijn Veencompagnie is één van de vele …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden