In de aanloop naar de afstudeerexpositie van Kunstacademie Minerva spreekt Noorderbreedte een aantal jonge kunstenaars over hun werk. Alle 175 afstudeerprojecten zijn vanaf 19 juni te bezichtigen op het Suikerunieterrein in Groningen. Deze keer een interview met illustrator en animatiemaker Fynn van der Ziel.

‘Ik voelde me net een ambtenaar’, zegt Fynn van der Ziel. Aan het begin van het schooljaar schreef hij in zijn studio in Haren een enorme stapel scenario’s. Hij was van plan een animatiefilm over het aardbevingsgebied te maken, maar aan het begin voelde geen van de scenario’s goed. Hij wilde niet de zoveelste persoon zijn die iets over het aardbevingsgebied vertelt zonder eerst bewoners te spreken. Dus trok hij – op zijn fiets – de provincie in. Het resultaat: de animatiefilm Bewogen Woerde, een absurd drama.

Beeld: Fynn van der Ziel

Wat was de aanleiding om je project over de Groningse aardbevingen te doen?

Ik groeide op in Woltersum en maakte de aardbevingen persoonlijk mee. We hadden meerdere keren deskundigen over de vloer, maar nooit leidde dat tot reparaties. &n…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.