Leonie Wendker recenseert Maarten Ridderbos' Transities in het landschap: 'Je merkt dat juist die raakvlakken tussen natuur, landschap, landschapsarchitectuur, stedenbouw en architectuur de auteur boeien. Daar wringt het soms ook een beetje en dat is in sommige gevallen goed gevat, geanalyseerd en opgeschreven.'

De Onlanden, een nieuw natuurgebied ten zuidwesten van de stad Groningen, aangelegd om te zorgen dat de stad droge voeten houdt. Een nuttig streven: natuur combineren met water als buffer en opslag. Heel Nederlands ook. Cultuurlandschap makers ten top. Ik woon sinds kort dichtbij De Onlanden en wandel er vaak. Het is een bijzonder gebied waar ik regelmatig vogelspotters tref die daar met gelukkige gezichten rondlopen. Men zegt dat de diversiteit aangeeft dat die nieuwe natuur geslaagd is, er zijn zelfs een otter en bever gespot. Mijn eigen hoogtepunt was een vos, de ongeveer 50 meter voor mij de weg overstak. Ook zie ik daar lepelaars, die al foeragerend de ondiepe wateren afspeuren naar voedsel. 

Als je er loopt kun je nog goed het oude (ook cultuur-)landschap (de akkers e.a.)…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.