Klokkenluider Meent van der Sluis legde drie decennia geleden al verband tussen aardbevingen en gaswinning. Hij werd erom verguisd. De biografie die Lukas Koops schreef over deze markante man is verplicht leesvoer voor bestuurders.

Tweede kerstdag 1986. Een aardschok in Assen. Meent van der Sluis, geograaf, legt direct verband met de aardgaswinning en schrijft een artikel dat in NRC wordt gepubliceerd. Wanneer je op drie kilometer diepte aardgas wint, kunnen er aardschokken komen en zal de bodem dalen, beargumenteert hij. Van der Sluis was nieuwsgierig, wetenschappelijk goed onderlegd waar het gaat om geologische zaken, origineel in zijn vragen en volhardend in zijn opstelling. Een lastige man dus voor de NAM, die geen zin had in onderzoek naar mogelijke vervelende gevolgen van hun lucratieve gaswinning. Dus zetten ze Van der Sluis neer als een ‘aardrijkskunde-leraartje’, een onbenul. 

Dertig jaar later is overduidelijk dat het onbenul en ook de onwil aan de andere kant zitten. Een NAM-persvoorlichter was…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.