'Droogtestress' nam in de droge jaren 2018 en 2019 bezit van vele Nederlanders: van boeren met stoffige akkers, van waterschappen die alles op alles moesten zetten om de waterstand op te krikken, en van binnenvaartschippers die minder vracht konden vervoeren door de lage stand van de Rijn. Dat alles was aanleiding voor René Didde om zijn boek Nederland Droogteland te schrijven.

Hij is mede-eigenaar van een wijngaard in Zuid-Frankrijk, dus wetenschapsjournalist René Didde weet wat ‘stress hydrique’ is. Oftewel: droogtestress. Die stress nam in de droge jaren 2018 en 2019 bezit van vele Nederlanders: van boeren met stoffige akkers, van waterschappen die alles op alles moesten zetten om de waterstand op te krikken, en van binnenvaartschippers die minder vracht konden vervoeren door de lage stand van de Rijn.

Dat alles was aanleiding voor René Didde om zijn boek Nederland Droogteland te schrijven, gebaseerd op vele tientallen gesprekken die hij voerde met hydrologische wetenschappers, boeren en dijkgraven, maar ook met drinkwaterbedrijven als Vitens en Brabant Water, of vertegenwoordigers van waterslurpende ondernemingen als chemiereus Dow en de IJmuidense sta…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.