Noorderbreedte zoekt balans in onze leefomgeving. Hoort de Lelylijn daarbij? Koos Vos onderzoekt in een driedelige serie een aantal argumenten. In deze tweede aflevering zijn dat er zestien: zoveel natuurgebieden doorkruist de Lelylijn. Dat zijn dus zestien redenen om een alternatief te zoeken.

Koos Vos is lid van verschillende organisaties met betrekking tot behoud en ontwikkeling van Cultuurhistorie, Landschap en Natuur, maar schrijft deze serie op persoonlijke titel. Lees hier de eerste en hieronder de tweede aflevering.

Een bizar en zeer wrang feit is dat alle trajecten van de Lelylijn, welke variant men er ook kiest, precies gepland staan door of vlak langs de zestien (!) laatste, meest natuurrijke landschappen in Noord-Nederland.

Elke dag zeven minuten een langsrazende passagierstrein, jaar in jaar uit, elke nacht elk kwartier een denderende goederentrein van driekwart kilometer lang, door bossen, rivieren en moerassen. Hoeveel eco-viaducten moeten we daarvoor niet gaan bouwen?

Het betreft hier de Natte Venen, zich uitstrekkend vanaf Emmeloord door Friesland…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.