Eten uit de buurt is actueel in deze corona-tijd, maar de vraag naar kortere ketens maakt deel uit van een grotere omslag. Jan Willem Wennekes pleit voor een wereld waarin brede welvaart centraal staat en we niet alleen de winst willen maximaliseren.

De vraag naar eerlijke, transparante en regionale producten neemt toeWe moeten naar een nieuw economisch denken waarin brede welvaart centraal staatUitschakelen van tussenpartijen scheelt kosten en maakt de keten begrijpelijk voor de eindgebruiker

Laten we beginnen met een klein gedachtenexperiment. Wat zou
goedkoper zijn, een wollen trui van wol van schapen uit Noord-Nederland? Of een
trui van wol uit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland?

Met je boerenverstand voel je aan dat het eerste goedkoper zou moeten zijn, al is het maar vanwege het transport. In de praktijk blijkt vaak dat dit soort producten juist van ver komt. Dat moet anders kunnen! Als reactie hierop zien we een trend ontstaan naar een alternatief: de korte keten. De corona-crisis heeft hier een versnell…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.