Noorderbreedte zet deze zomer de toekomst van de NAM-locaties in de etalage. Blijven het pijnpunten nadat de affakkel-vlammen zijn gedoofd? Of vinden we inspirerende nieuwe bestemmingen? Deze aflevering: Ten Post, een gaslocatie waar scheuren gehecht kunnen worden.

Even buiten Ten Post ligt, als een verlaten eilandje in het landschap, een grote, grijze gaslocatie. Het is de eerste gaslocatie in Groningen die door de NAM wordt ontmanteld. Jochem Koster, als architect betrokken bij de versterkingsopgave van Ten Post, ziet het terrein van de ontmantelde gaslocatie als een plek om de scheuren in het dorp te helen.

Op een koude decemberdag in 2019
wemelde het in het dorpje Ten Post van de journalisten, fotografen en andere
belangstellenden. Onder toeziend oog van Eric Wiebes, de toenmalige minister
van economische zaken, werd daar de allereerste gaslocatie van het
Groningenveld ontmanteld. Maar wat moet er nu eigenlijk met dat terrein
gebeuren?

‘Bewaar het. Koester het. Gebruik het als appeltje voor de dorst. En in tussentijd: breng het do…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.