Voormalig Noorderbreedte-redacteur Adwin de Kluyver herschrijft in Niemandsland de geschiedenis van Antarctica. Hij geeft groepen die eerder niet gehoord werden (niet westers, vrouwen, dieren) een stem. Het boek ligt nu in de winkel.

Een rivier die een vervuiler aanklaagt, vier chimpansees die een dierentuin voor de rechter slepen, een boom die een proces begint. Steeds vaker zien we dat de mens niet langer de maat der dingen is. Natuurgebieden kunnen in sommige landen een rechtspersoonlijkheid worden en zo zichzelf verdedigen. Dieren worden in sommige Amerikaanse rechtbanken niet langer beschouwd als ding maar als persoon.

In het literaire non-fictieboek Niemandsland laat schrijver en historicus Adwin de Kluyver zien wat een dergelijke paradigmaverschijving kan betekenen voor de geschiedschrijving. In zijn boek beschouwt hij het verleden van het werelddeel Antarctica vanuit een alternatief perspectief. Niet langer staat het traditionele (avonturen-)verhaal – over hoe de mens een nieuw continent ontdekte, naar …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.