In Nb3 (2021) vertelt Nynke Agnes Postma over Sterk water, de scriptie waarop ze afstudeerde als stedenbouwkundig ontwerper. Daarin geeft ze een landschappelijke en stedenbouwkundige onderbouwing van waarom en hoe we moeten leven mét de zee, in plaats van ondanks de zee. In een vierdelige blogserie gaat ze hier dieper op in. Deel drie van de serie kijkt naar het heden. Wat is het behouden waard en hoe gaan we om met de veranderende landschappen van de toekomst?

In de voorgaande blogs van deze serie heb ik mogen vertellen over waarom
ontwerpen aan de Friese Waddenkust met het oog op de toekomst en
klimaatverandering een belangwekkende opgave vormt en hoe onze voorouders in
voorgaande eeuwen zijn omgaan met een gelijksoortige problematiek.

In deze blog wordt het Friese zeekleigebied in haar huidige vorm onder de loep genomen. Door kennis over het landschap te verzamelen kan je de waarden van dit landschap duiden. Met die kennis in pacht kan je die karakteristieke landschapselementen op grote lijnen behouden of versterken op de tekentafel voor de toekomst. Die landschappelijke kwaliteiten vormen samen het verhaal van het ontstaan van dat landschap, de reacties van onze voorouders erop en onze moderne invulling ervan. In dat verhaal vinden we …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.