De grens tussen wilde dieren en vee blijkt niet altijd even scherp. En redt de bedreigde grutto het als de politiek zich doof houdt? Ankie Lok, die over de grutto schreef voor Noorderbreedte, stelt vragen aan Maarten Meester naar aanleiding van zijn essay.

Wat hebben schapen en grutto’s met elkaar gemeen? Op het eerste oog weinig. De grutto is een vogel, een wild dier, vrij om te gaan en staan waar hij wil. Schapen zijn vee. Een gedomesticeerde diersoort, gehouden om de wol en soms om de melk. Maar op het tweede gezicht zijn er onvermoede overeenkomsten, besefte ik na het lezen van jouw essay. Daarvoor begin ik even in het woordenboek.

Wat is een wild dier? De Van Dale definieert bij de diverse lemma’s: ‘zoals voorkomend in de natuur, in de natuurstaat’, ‘niet tam’, ‘niet door de mensen verzorgd’. En als zogenoemd pregnant taalgebruik, waarin meer doorklinkt dan er strikt genomen staat: ‘verscheurende, verslindende dieren’. Dat laatste teleporteert ons naar de sprookjeswereld en bijvoorbeeld het verhaal van Rudyard Kipling, waarin wil…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden