Tijdens een weekend in Noord-Frankrijk vallen overeenkomsten met de Veenkoloniën op: windparken als symptoom van de zoom van een land.

Neem de afslag, zegt Google Maps ter hoogte van een plaatsnaam die je meteen een volle eeuw terugwerpt in de tijd. In 1917 dichtte Siegfried Sassoon over the riddled corpses round Bapaume. Wie daar nu de A1 af draait, komt niet langs doorzeefde lijken maar langs levende reuzen. Ik keek amper nog naar de weg maar vooral opzij en omhoog, naar die bleke gevaartes waarvan de ronddraaiende wieken telkens de horizon aanraakten. Het vervolg van de route verliep langs steekwoorden: energietransitie, groen, milieu, maar ook: conflict, invasie, terreinwinst. En dat had ineens weinig meer met de Eerste Wereldoorlog te maken.

Herkenningspunten

De Somme is een deel van Frankrijk waar iedereen die in dat land op vakantie gaat zo snel mogelijk doorheen zoeft. Rond 1 juli, wanneer de slag aan de…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.