Ontdek de technologische maakbaarheid van macht, stelt filosoof Jesse Havinga. Alleen zo kunnen we moeilijke democratische kwesties als de energietransitie in goede banen leiden.

Technologie en infrastructuur zijn inherent politieke kwestiesSteenkool zette arbeiders in machtspositie, aan wie geeft wind macht?Hoe maken we bedrijven afhankelijk van iets buiten zichzelf?

Nu energie steeds minder van onder de grond komt en steeds meer bovengronds ‘ ingepast’ moet worden, zien we eens te meer dat Nederland behoorlijk vol is. Opeens blijkt er wel heel veel ruimte nodig voor onze energiebehoefte. Fossiele brandstoffen lieten ons op de beste momenten misschien nog denken dat er geen einde aan de toevoer van energie zou komen, nu moeten we weer bakkeleien over grenzen. En waar we grenzen moeten trekken, is politiek. Hoe combineren we de noodzakelijke omschakeling naar hernieuwbare energie met democratische besluitvorming? Met die vraag worstelen overheden. Vaak gaat …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.