Groningen zakt, en het gaat hard. De gaswinning heeft daar nog eens een halve meter aan toegevoegd. De dijken bij de Eems en Dollard zijn de achilleshiel van ons land. Als het misgaat wordt het zeewater pas bij de Hondsrug in Drenthe tegengehouden. Dan staat de stad Groningen al onder water.

Groningen heeft 90 kilometer kust. Mooi grensland met veel water. Maar ook kwetsbaar, want als het stormt moeten de dijken aan de kust de hele Noordzee tegenhouden. Die kan geweldig tekeergaan, dat hebben we recent weer mogen ervaren. De dijkcoupures in Delfzijl moesten twee keer achter elkaar dicht, de dijkwachten liepen hun zolen kapot toen Eunice en Franklin langstrokken.

In 2006 tijdens een Allerheiligenstorm sloegen hoge golven bijna over de dijk bij de Eemshaven. De waterstand bij Delfzijl was die nacht de hoogste ooit gemeten; 51 centimeter hoger dan tijdens de overstroming van 1916 en 23 centimeter meer dan bij de overstroming van 1825. De dijken bij de Eems en Dollard zijn na die wake-up-call van moeder natuur verhoogd. Terecht, want bij noordnoordwester storm wor…