Pomp het Groninger gasveld maar leeg, vindt bijna twee op de drie Groningers, want ‘oorlog is erger’. Laten ondervraagden de andere Groningers wier leven nog steeds verlamd wordt door de gasregenten aan hun lot over? Dat is wel het gevolg als de meerderheid over de minderheid walst.

Laten we het Groninger gasveld toch maar leegtrekken nu Nederland koude voeten dreigt te krijgen door een afschuwelijke oorlog in Oost-Europa en er misschien binnenkort geen brandstof meer vloeit uit de Russische pijpen. De suggestie wordt al weken gedaan. Volkskrant columnist Frank Kalshoven deed er voorwaarden bij: doe het tot de veilige grens en zorg dat de opbrengst naar de gedupeerde Groningers gaat. Dat klinkt redelijk. 

Het Dagblad van het Noorden onderzocht hoe Groningers daarover denken. Van duizend ondervraagden vindt de meerderheid dat de gaskraan wel weer open mag. Mits veilig (volgens de staatstoezichthouder in 2018 was dat maximaal 12 miljard kuub gas per jaar) en mits de opbrengst naar Groningen gaat. Zo solidair zijn we hier in Groningen, constateert hoofdredact…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden