Wat heeft Noord-Nederland aan de Lelylijn of aan grote aantallen nieuwbouwwoningen? Volgens Leonie Wendker hebben we daar pas wat aan als ze onderdeel vormen van een integraal plan om het Noorden vooruit te helpen.

Het Deltaplan voor het Noorden was voor velen een verrassing en het leverde veel fronsende wenkbrauwen op. De provincies Drenthe, Groningen, Friesland en Flevoland, plus de gemeenten Assen, Groningen, Emmen en Leeuwarden deden daarin hun bod aan Den Haag. Inmiddels zijn er verkiezingen geweest, is er een nieuwe ministerpost voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, een coalitieakkoord en is het kabinet-Rutte IV bij het schrijven van dit essay net beëdigd.In het coalitieakkoord 2021-2025, ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’, heeft de Lelylijn een plekje veroverd. Opvallend is dat de coalitie alleen de Lelylijn noemt en de misschien nog meer noodzakelijke Nedersaksenlijn niet. Het Deltaplan (waar de Nedersaksenlijn wél in staat) is al een gemiste kans op een integra…