Op Friese kavels worden huizenbezitters ook natuurbeheerders: de Peinder Mieden als test-case die onze horizon verbreedt.

Bouwen in een natuurgebied, dat klinkt als vloeken in de kerk. Vul rond de huidige gemeenteraadsverkiezingen maar eens een stemwijzer in en je komt stellingen tegen die beide zaken diametraal tegenover elkaar stellen: natuur versus nieuwbouw, woningen versus groen. Kiest u liever het een of het ander? Want ze sluiten elkaar wederzijds uit, volgens de campagnelogica: wie woningen wil, moet natuur inleveren en andersom. Maar in de omgeving van Drachten denken ze daar heel anders over. In een gebied met de naam de Peinder Mieden komen woningen midden in de natuur. Of, zuiverder gesteld, midden in wat een natuurgebied aan het worden is. Het gebied is in transitie, tot 2018 had het een agrarische bestemming. Kenmerkend voor het gebied zijn de weilandjes die van elkaar gescheiden zijn d…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.