De schoonheid van de natuur, de kracht van de zee en het kunnen van de mens, daar gaat het Nienke Dijkstra om. Vanuit haar organisatie Doe eens Wad vaart ze in de zomer met groepjes mensen over de Wadden om afval op te ruimen.

Nienke Dijkstra (53) is altijd al een watermens geweest. Als kind voer ze ’s avonds in het zeilbootje van haar tante. Dan zwommen de eendjes achter haar aan, dat vond ze prachtig. Op het water voelde ze zich fijn en dat is altijd zo gebleven. 

Vandaag draagt ze een vest in de kleuren van de zee. Op de tafel in de blauwe keuken van haar woonboot ligt een handjevol schelpen, aan de kast hangt een juten jutzak. Buiten raast de wind en ligt haar zeilboot te wachten op de eerste tocht van het jaar. 

Plastic soep

Hoe het begon: tijdens een zeiltocht stuit Dijkstra op een grote jerrycan met chemisch afval op een drooggevallen zandplaat. Als ze niks doet komt de jerrycan met inhoud in de zee terecht, weet ze. Dus ze neemt hem mee. Na uren sjouwen lukt het haar het afval uit …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.