Keuzes van het 'het bestuur’ hebben het Groningse aardgasdrama veroorzaakt, of het nu gaat om opzet of kwade trouw. Het wordt tijd dat bestuurders verantwoordelijkheid nemen.

Drie keer sprak ik afgelopen veertien dagen een zaal vol Groningers die vooral enthousiast waren over Ontaard land. Het is een aangrijpend boek over het aardbevingsdrama. De herkenning van het persoonlijke verhaal, blijkt veel mensen – vooral getroffenen – goed te doen. Voor bestuurders is het boek echter lastiger om te lezen.

In de recensie van dagblad Trouw staat waarom bestuurders Ontaard land moeilijk vinden. Uit dat artikel: De schuld legt de schrijver zonder pardon bij kortzichtige ‘gasregenten’. Bij de ledenbijeenkomst van de Groninger Bodembeweging was dat een van de eerste vragen: wie zijn dan die gasregenten? Na mijn uitleg – in de verwevenheid van markt (NAM) en overheidsmacht zit voor mij het regenteske – kwamen er vervolgvragen. Want kun je de schuld…