Dieren en planten in de beekdalen van de Drentsche Aa hebben ’s zomers last van droogte. Door beekbodems op te hogen hoopt Waterschap Hunze en Aa’s de oeverlanden natter te houden en de natuur te versterken.

Verscholen in het bos van de Drentsche Aa meanderen sprookjesachtige beekjes. Zacht zonlicht kruipt door het bladerdak en vindt zijn weg naar het kabbelende water, waar het een schittering achterlaat. Vliegjes dansen boven de stroming. Het is moeilijk voor te stellen dat hier een paar maanden geleden nog trekkers en graafmachines reden.

Beek als drainage

Op de bodem van drie beken ligt een nieuwe laag zand. Waterschap Hunze en Aa’s heeft de afgelopen periode samen met Provincie Drenthe en Staatsbosbeheer delen van het Anloërdiepje, het Zeegserloopje en het Taarlosche Diep in het nationaal park verhoogd. De beekbodemverhoging is onderdeel van een pilot om verdroging tegen te gaan en hiermee de natuurkwaliteit te versterken. Het waterschap hoopt het gebied te beschermen tegen …