Verantwoordelijk voor de toekomst, op zoek naar een planologie van de lange termijn. Het is de titel van de recentste publicatie van uitgever Trancity Valiz. In een uitgebreid essay beschrijft Peter Pelzer hoe een toekomstgerichte ruimtelijke ordening eruit kan zien.

Dit als reactie op de afgelopen decennia, waarbij in de ruimtelijke ontwikkeling de ‘taal van de getallen’ en de ‘waan van de dag’ de dienst uitmaakte. Pelzer pleit voor beter omgaan met onzekerheid, verschillende toekomstscenario’s hanteren en meer uitgaan van de kracht van voorstellingsvermogen. 

Download via de website van de Trancity Valiz.

Mark Sekuur is sociaal-ruimtelijk adviseur en hogeschooldocent.

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek over hun favorieten.