De Padua, de Hollandse witkuif, de Langshanhoen: veel kippensoorten zijn in vergetelheid geraakt omdat ze niet genoeg eieren of vlees produceren. Gelukkig zijn er in Europa amateurboeren actief die de meeste kleurrijke kippenrassen van uitsterven behoeden.

Elk eitje dat we uit de supermarkt meenemen, valt terug te leiden naar twee bedrijven die de wereldmarkt voor legkippen domineren, een in Nederland en een in Duitsland. Door zorgvuldig met verschillende rassen te fokken is het hun onderzoekers gelukt om superefficiënte kippen te maken.

In 1960 produceerde een legkip 230 eieren per jaar. Tegenwoordig zijn dat er 370 en dat doet ze ook nog eens voor de helft van het voer dat er destijds voor nodig was. Voor vleeskippen en veel andere diersoorten die ooit vrij op de boerderij liepen, is het niet anders. Ze zijn een monocultuur geworden waarin veel biodiversiteit verloren is gegaan, met een voor de handel optimale genetische opmaak.

Om de genetische diversiteit terug te vinden moeten we elders kijken, naar ambachtelijke omgevingen. In heel Europa zijn amateurboeren actief die in hun vrije tijd kippen fokken. Hun criteria hebben niets te maken met industriële efficiëntie. Zij zijn juist op zoek naar de juiste vorm, postuur, gevederte, kleuren en tred, passend bij het gebied van herkomst.

Zonder deze hobbyisten zouden veel kippenrassen inmiddels van de aardbodem verdwenen zijn, hun genen verloren. Dankzij hen krijgt het gevogelte een nieuwe kans. Italië kent circa duizend fokkers van sierkippen. Zij organiseren wedstrijden en shows, waarvan de Italiaanse fotograaf Emanuela Colombo onder de titel Chickens hier relaas doet.

Moderne Engelse vechthoen
Een ras met wortels die teruggaan tot de tijd van de Romeinse invasie in Engeland. Het kenmerkt zich door zijn ranke lengte en elegante, levendige karakter. Een sterke kip die bewonderd wordt door kenners, maar soms zijn herkomst als vechthaan verraadt met agressief gedrag.
Langshanhoen
Een enorme Chinees die in 1872 in Londen geïmporteerd werd. De kip is groot en sierlijk met een erg lange staart. De langshan is
intelligent, heeft een goed humeur en leeft lang. Een aanrader voor gezinnen met kinderen.
Cochinkriel
Een ras van dwergkippen dat we overal in Europa tegenkomen. Oorspronkelijk Chinees en in de eerste helft van de negentiende eeuw in Engeland doorgefokt. Met haar uitbundige vederdracht en zeer meegaand karakter is ze een favoriet onder liefhebbers. Cochins komen voor in allerlei kleuren.
Padua
Waarschijnlijk een kruising van de Chinese cochin en de Italiaanse polverara, een van de oudste, nu zeldzame kippenrassen. Licht van gewicht en elegant, met een bijzonder goed ontwikkelde kuif en baard. De Padua wordt echt als sierkip gefokt, veel eieren of vlees zijn hier niet te halen.
Padua
(zie vorige bijschrift)
Hollandse witkuif
Deze schoonheid kreeg haar genen deels van de Italiaanse Padua. Een levendig en expressief dier dat zich door haar bijzondere uiterlijk en unieke kleurstelling snel door Europa verspreidde. De kuif heeft altijd een andere kleur dan de rest van haar veren. De kip is groot en sierlijk met een erg lange staart.

Noorderlicht
Noorderlicht-curator Wim Melis spiegelt de thema’s in Noorderbreedte aan gebeurtenissen en plekken elders.