Regionale ontwikkelingsvisies zijn te vaak gelikte pr-verhalen. Bijzonder hoogleraar Marijn Molema wil meer oog voor de lokale geschiedenis.

Toen de Rijksoverheid in de jaren negentig een nieuwe benadering koos voor regionale economische ontwikkeling was Noordoost-Friesland op zijn zachtst gezegd not amused. Alle aandacht ging uit naar de zogenoemde clusters langs de A7 en A32. Noordoost-Friesland was blijkbaar de Rijksinvesteringen niet meer waard. ‘De euthanasie van het platteland’, sprak de toenmalige burgemeester Haye Sybesma van Dongeradeel over de beslissing.De getroffen gemeenten zetten hun negatieve energie echter om in iets positiefs: eind jaren negentig lag er een eigen ontwikkelingsplan. ‘Noordoost-Friesland heeft toen gezegd dat het niet gemarginaliseerd wilde worden, dat het ook een economie en een eigen cultuur heeft, met eigen mogelijkheden en beperkingen’, zegt Marijn Molema.Sinds ruim een jaar is Molema bij…