‘Respect voor Groningen’, dat is de titel van een buitenparlementaire enquête onder Groningers. Centraal staat de vraag ‘wat kan ons nu nog helpen’? Alweer zijn de bewoners een paar stappen vooruit op hun bestuurders.

Jacques Wallage legde tijdens zijn verhoor voor de parlementaire commissie scherp de vinger op de minachting die veel bestuurders hebben getoond voor de bewoners en waarmee ze het vertrouwen in het bestuur ondermijnden. Groningers zitten vast in een gordiaanse knoop van overheidsfalen. Het is goed dat de enquêtecommissie alle lijnen door haar handen laat gaan en blootlegt wie wanneer een knoop legde.

Het gaat over de NAM, die niet voldoende nieuwsgierig was naar het effect van hun exploitatie van de bodem. Over het ministerie van Economische Zaken, dat zich gewichtig voelde onder de grote aardgasopbrengst en onwelgevallige informatie onder tafel manoeuvreerde zodat de eendimensionale focus op gaswinst volgehouden kon worden. Over ministers, die zich niet goed genoeg hebben laten inf…