De nieuwe Noorderbreedte is uit!

Mijn blauwe stadsfiets is laatst beklad met graffiti. ‘Kijk nou, wat stom!’, zei ik tegen mijn vriend. Waarop hij zei: ‘Hoezo, stom? Dat is toch cool?’ Waarna hij me vertelde dat de krabbel de handtekening is van een bekende Groningse graffiti-artiest. Nog steeds had ik mijn fiets liever onbespoten gezien. Maar toegegeven, toen ik merkte dat mijn vriend de graffiti juist mooi vond, werd mijn blik ook wat milder. Wat het uiteindelijk is, stom of cool, lelijk of mooi, wie zal het zeggen? Esthetiek is moeilijk in feiten te vangen.

Toch wagen we in dit nummer een poging. Zo bepleit ik in een essay dat de vaak lelijk bevonden stad Hoogeveen best mooi is, als je goed kijkt. En de Waddenzee lelijk noemen? Nee, zo ver gaat Marc Argeloo niet, maar hij trekt wel in twijfel of de huidige staat…