Hoe zou het Karol Mielnik zijn vergaan als hij zijn knie niet kapot had gevoetbald?

De Poolse Mielnik (41) tekende op zijn acht­tiende een profcontract bij Varta Start Namysłów. De verdediger droomde ervan op een dag te schitteren bij zijn favoriete club Manchester United. Maar na twee jaar maakte hij een fatale beweging en moest hij het veld op een brancard verlaten. De hand van God? Niets in ons leven gebeurt toevallig, als je het Mielnik vraagt.
Met zijn voetbaldroom in duigen, besloot hij naar het seminarie te gaan. In de pubertijd meed hij de kerk weliswaar drie jaar, toch is hij overtuigd katholiek. Sinds februari 2020 is hij priester in de parochie Maria, Hertogin van Drenthe in Zuidoost-Drenthe. In Nederland woont Mielnik al vanaf augustus 2007, drie maanden na zijn priesterwijding. Een Limburgse stichting, die Poolse priester­opleidingen ondersteunt, had gevraagd of er Poolse seminaristen waren die in Nederland wilden komen werken. Mielnik liet zijn gedachte missionaris te worden rusten en meldde zich aan. Op het groot­seminarie Rolduc in Kerkrade leerde hij eerst in acht maanden Nederlands. Daarna was hij kapelaan in verschillende parochies in Noord-Limburg.
Na bijna twaalf jaar Limburg zou de bisschop weleens aankaarten dat het tijd was voor verandering, wist hij. Maar Mielnik vroeg toch een week bedenktijd toen de parochie Maria, Hertogin van Drenthe in beeld kwam. Hij zocht op wat voor streek Zuidoost-Drenthe is en hoe de parochie is. Na een weekend was hij eruit. Een priester gaat immers daar waar hij nodig is.

Mielnik bewoont de pastorie bij de Sint-Willehaduskerk in Emmer-Compascuum, een van de vier parochiekerken. Als kapelaan of pastor – officiëler parochie-vicaris – doet hij alles wat een pastoor doet, alleen heeft hij geen bestuurlijke verantwoordelijkheid. De pastoor van de parochie, die in Klazienaveen woonde, was trouwens ook een Pool. Hij is net naar het bisdom Breda gegaan. In Zuidoost-Drenthe moesten ze wennen aan een buitenlander op de preekstoel. Maar ze zijn vooral blij dat ze nog een priester hebben.
Mielniks ervaring tot nu toe is dat Drenten directer zijn dan Limburgers. Ze zeggen wat ze denken. Ook als dat hard is. Achter de gedachtes van de mensen zit niets verborgen. In Limburg overkwam het hem meer dan eens dat iemand de ene dag dit beweerde en de volgende dag het tegenovergestelde. Drenten zijn soms wel lastig te verstaan. Ze slikken de laatste letters van woorden in. Zelf spreekt pastor Mielnik Nederlands met een zachte g.

Hond en trouwe metgezel Spike verhuisde mee uit Limburg. De wandelingen met Spike vergemakkelijken de kennismaking met parochianen en dorpsgenoten. Corona heeft de integratie in Drenthe wel wat vertraagd. Mielnik kon nog net een keer meedoen aan de plaatselijke carnavalsoptocht, verkleed als Aladin, met een tulband. Daarna ging alles op slot. Hij woonde nog maar drie weken in het dorp. Nu maakt de pastor een inhaalslag. Hij deed dit jaar mee aan The EmmercomPassion, een lokale variant op de landelijke hit The Passion. En onlangs wandelde hij mee met een vredeswandeling naar de Duitse grens.
In Limburg speelde hij zaalvoetbal met de oudere misdienaars. En met hem als trainer won een voetbalteam van jongens en meiden drie keer achter elkaar een toernooi. Kapelaan Mielnik zou in Emmer-Compascuum graag met de veteranen willen voetballen, maar dat kan niet. De veteranen trainen en spelen in de weekenden, en dan gaat de kerk voor.

Karol Mielnik
Geboren 6 mei 1981 in Namyslów, in het zuid­westen van Polen
Is priester in de parochie Maria, Hertogin van Drenthe
Noorderling sinds februari 2020
Woont in pastorie van de Sint-Willehaduskerk in Emmer-Compascuum
Komt uit Horst aan de Maas, Noord-Limburg
Huisgenoot hond Spike


Nieuwe Noorderlingen
In deze rubriek onderzoekt waargebeurdeverhalenschrijver Ellis Ellenbroek hoe het nieuwkomers in het Noorden vergaat.