De natuur van de Wadden wordt alom geroemd, toch hebben we er volgens bioloog Marc Argeloo een verwrongen beeld van.

Het natuurschoon van het Wad staat buiten kijf. De brede zandstranden, de wind in het helmgras op de duintoppen, zwermen vogels, weidse uitzichten, veranderlijkheid van de met het getij droogvallende en vollopende Waddenzee. Bij de verkiezing van het Mooiste Natuurgebied van Nederland in 2016 kreeg het Waddengebied dan ook de meeste stemmen, meer dan de Veluwe en de Biesbosch.Des te opvallender zijn de woorden van natuurhistoricus, schrijver en bioloog Marc Argeloo. De verkiezing riep bij hem ‘vooral associaties met een stilleven op, gestolde schoonheid als in een landschaps­schilderij, ontdaan van haar inhoud’. Hij schrijft dat in zijn proefschrift Natuuramnesie. Hoe we vergeten zijn hoe de natuur er vroeger uitzag, dat in september verscheen. Het Waddengebied is een belangrijke casus…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.