Andere klanken, een ander schrift en ook nog een pittige grammatica. De Nederlandse taal bezorgt Danait Alem Ghidey (21) behoorlijk wat hoofdbrekens. Maar ze zet alles op alles tijdens haar driejarige inburgeringsprogramma.

Zonder dat diploma geen toelating tot het mbo, weet de Eritrese. En mbo is wel haar streven.Dankzij haar inzet zit Alem Ghidey bij de taallessen in een buurtcentrum in Bellingwolde inmiddels een groep hoger dan haar moeder. Moeder komt – mits ze zeshonderd uur naar school is geweest – straks in aanmerking voor vrijstelling van een inburgeringsdiploma.

Op een maandag na de les doet Alem Ghidey haar verhaal, terzijde gestaan door docent Nederlands-als-tweede-taal Henriëtte van der Laag en de Soedanese taalvrijwilliger Ayda Ahmed. Ahmed is al 31 jaar in Nederland en op en top ingeburgerd.Danait Alem Ghidey is sinds eind 2020 in Nederland. Met haar moeder, zussen en broertje heeft ze zich toen bij vader gevoegd in Vlagtwedde, gemeente Westerwolde. Vader was al eerder gevlucht, om te voo…