Carolien (21) en Wouter (24) werden 28 januari net als 750 anderen gearresteerd tijdens de vreedzame actie op de A12. ‘Ik wil laten zien dat we er écht wat voor over hebben.’ Noorderbreedte volgde de twee Noorderlingen tijdens de actie van Extinction Rebellion.

7.40 – Hoofdstation Groningen

‘Hebben jullie al een buddy?’ Wouter Koks (24) en Carolien Hofsteenge (21) schudden het hoofd. De coupé van de trein naar Den Haag loopt vol met een twintigtal activisten en een klein zwart hondje. ‘Dol op mensen’, aldus de baas. Op voorstel van Anna, kunstenaar en al een langer poosje activist, wisselen Wouter en Carolien telefoonnummers uit. Ze beloven elkaar goed in de gaten te houden als ze later deze dag net als 750 anderen gearresteerd worden tijdens de bezetting van de A12.

‘Ik heb nu al hoofdpijn’, zucht de vrouw die turft of iedereen er is. De activisten zitten hier vandaag niet voor hun plezier. Wouter leunt tegen het raam en opent een autobiografisch boek van een Nederlandse alpinist. Lichte borstklopperij, denkt hij erbij, maar het boekje…