Hoe kan de overheid het verloren vertrouwen terugwinnen? Laat architecten bij elke versterking de bewoners van ontwerp tot oplevering bijstaan, schrijft Rijksbouwmeester Francesco Veenstra.

Regelrecht gebakken uit de vruchtbare klei. In een beroemd schilderij van De Ploeg-schilder Johan Dijkstra zien we een kerkje op een wierde. Het Kerkje te Oostum, zoals het werk heet, kleurt prachtig rood. Het is opgetrokken uit de rode baksteen waarmee de meeste huizen vroeger in dit gebied werden gebouwd.Architecten bestuderen de karakteristieken in het landschap, of die nu steden, dorpen of het ommeland betreffen. Ingrijpen in het landschap begint met het landschap lezen. Wat is het specifieke karakter van de huizenbouw? Uit welke lagen is de grond opgebouwd? Architecten willen weten hoe de straten, wijken, dorpsgezichten zo zijn gegroeid. Door dat in kaart te brengen, leren we ook over de maatschappelijke geschiedenis. Hoe zijn de sociale relaties? Waarmee wordt het geld verdiend? …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.