Zoekend naar inspiratie en kennis wandelt hoogleraar Zef Hemel door het Noorden. Vandaag deel twee in zijn reeks blogs voor Noorderbreedte. Het platteland wordt leeg en stil, merkt hij als hij langs de IJsselmeerkust loopt. Vogels verdwijnen, grond wordt minder vruchtbaar en mensen trekken weg.

Eind maart een voettocht maken langs de IJsselmeerkust richting de Wadden betekent veel trekvogels zien onderweg. Afgelopen week wandelde ik van Warns via Stavoren en Hindeloopen naar Workum en Makkum, om te eindigen in Harlingen. Niet toevallig belandde ik de eerste dag in een boerderij in Workum, waar jonge onderzoekers van de Rijksuniversiteit tellingen deden naar trekvogels. Overal lagen hoge laarzen, mensen liepen in en uit, er werd stevig gewerkt op laptops.Ik ontmoette er Theunis Piersma, trekvogelecoloog, die hier op 12.000 hectare de trek van de grutto’s volgt. We spraken over de landbouw in Zuidwest-Friesland en over biodiversiteit. Op kaarten zag ik het broedgedrag van de vogels door de jaren heen, hun leefgebied in Nederland en elders wordt elk jaar kleiner; zelfs binn…