In zijn nieuwe boek maakt Michiel Korthals korte metten met het zelfbeeld van Nederland als de hyper-efficiënte voeder van de wereld. Jesse Havinga sprak hem over Goed leven als aardbewoners: filosofie van een leefbare planeet.

‘De Nederlandse economie heeft meer dan drie keer Nederland nodig.’ Zo luidt de titel van het eerste hoofdstuk van Goed leven als aardbewoners, het nieuwe boek van Michiel Korthals. Korthals is inmiddels met emeritaat bij de universiteit van Wageningen (WUR) waar hij zich als ‘toegepast filosoof’ jarenlang boog over de ethische en filosofische vragen bij zaken als biotechnologie, natuurbescherming en de manier waarop de moderne mens zich voedt. Een van de dingen die dan opvalt? Onze economie is drie keer ‘te groot’ voor onze ecologie.  

De gemiddelde Nederlander heeft een ‘ecologische voetafdruk’ – de hoeveelheid land die nodig is voor al ons doen en laten – van 6,31 hectare. Dat keer het aantal inwoners van Nederland en je komt op ongeveer drie keer het Nederlandse grondg…