Toen fotograaf Annemarie Hoogwoud een interview in Noorderbreedte las met historicus Auke van der Woud, liet zijn opmerking over ‘tijdbesparend landschap’ haar niet meer los. Nu ligt er het bijzondere boek Tijd verdwijnt uit het landschap, dat ze samen met schrijver Jaap Jepma maakte.

‘Tijdbesparend landschap’ is de term die Van der Woud gebruikt voor landschap waarin efficiëntie leidend is met rechte akkers, rechte wegen en strakke boskavels. Je zou kunnen zeggen dat hierdoor de tijd verdwijnt uit het landschap. Toen Hoogwoud hierover filosofeerde met schrijver Jaap Jepma, ontstond het idee met een aantal landschapsexperts naar een zelfgekozen plek te gaan om daar te praten over het veranderende landschap. De opzet was om twee interviews te doen als pilot, maar het enthousiasme hieraan mee te werken bleek groot. Al gauw werd het Hoogwoud en Jepma duidelijk dat ze genoeg materiaal hadden voor een boek. 

Tijd verdwijnt uit het landschap bestaat uit zeven interviews: twee historici, een stedenbouwkundige, een beeldend kunstenaar, een adviseur ruimtelijke …