Langs de Groninger Waddenkust bij Wehe-den Hoorn ligt Abelstok. Waddencorrespondent Sanne Meijer dacht een doodnormaal dorpsbos te zullen aantreffen, maar ontdekte een verwilderde boomgaard met een roemruchte geschiedenis. Keer op keer werd daar de vraag gesteld: van wie is Abelstok?

Jaren geleden kwam ik er bij toeval langs. Ik zat in de bus naar Zoutkamp en staarde dromerig naar het open Waddenlandschap, met zijn typische vergezichten en slingerende dijken. En opeens, uit het niets, een bos. Voor ik met mijn ogen kon knipperen, hadden we het ook alweer achter ons gelaten, maar het plekje bleef me bij. Een bos zie je niet snel langs de Waddenkust. Later ben ik teruggegaan. Ik ontdekte dat het bos bij Wehe-den Hoorn Abelstok heet. En hoewel Abelstok er op het eerste gezicht uitziet als een dorpsbos net als ieder ander, leerde ik dat het eigenlijk een verwilderde boomgaard is vol verhalen.De geschiedenis van de boomgaard draaide lange tijd om twee vragen: van wie is dit stuk land en wat doen we ermee? Het zijn vragen as old as time, die soms tot oorlogen leidden en …