De nieuwe Noorderbreedte is uit!

Een themanummer over water? Is onze omgang met water dan niet altijd een belangrijk onderwerp? Natuurlijk, en dat blijft zeker zo, maar toch voelden we de noodzaak er deze editie ruim baan aan te geven. Want het waterbeheer moet op de schop. Een besef dat inmiddels breed lijkt door te dringen. Niet verwonderlijk, want er zijn wekelijks nieuwe berichten over wateroverlast, problemen met waterkeringen en de slechte kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater.
In 2027 moet de kwaliteit van het Nederlandse water voldoen aan de Europese normen. Maar terwijl die deadline op de deur klopt, is het halen van de norm verder uit zicht dan ooit. Niet voor niets wordt er in onderzoeken, in de landelijke media en door bijvoorbeeld Natuurmonumenten, gesproken over een naderende watercrisis.

In deze Noorderbreedte lees je verschillende visies op een toekomstbestendig Noord-Nederlands watersysteem. Twee lessen komen daaruit het meest naar voren. Allereerst moeten we ophouden onze wil op te leggen aan het water. Dat wordt steeds moeilijker en trekt een zware wissel op natuur en landschap. Laat het water zoveel mogelijk stromen en pas je beleid daarop aan. Daarnaast klinkt de roep om in groter verband samen te werken. Water stopt niet bij de provinciegrens of zelfs maar bij de landsgrens. Willen we in het Noorden de waterproblematiek grondig aanpakken, dan moeten we dat samen doen. Alleen dan zijn we serieus op weg naar beter water.

Leden kunnen het nieuwe nummer hier online inkijken en downloaden.