Verse groente eten, zo van het veld op je bord, kan ook in de winter.

Pluk een spruitje direct van de stronk, kook hem heel kort in gezouten water en je bent op slag al je kolige jeugdtrauma’s vergeten. Had je nog nooit het genoegen een grote stronk boerenkool stengel voor stengel te strippen of de modderige wortels weg te snijden van een knolselderij, koolraap of pastinaak? Wintergroentes zijn nog volop leverbaar: bij de biologische boer, zelfoogsttuin of kleine tuinder bij jou in de buurt en anders via De Streekboer of Hofweb.

Lokaal eten tijdens de donkere dagen betekent niet elke dag stamppot. Rooster bijvoorbeeld je knolselderij een uur in de oven op 170 graden – even rondom inprikken met een vork en inwrijven met olie en zeezout. De goudbruine knol snij je dan in blokken en marineer je met een vinaigrette van goede olijfolie, grove mosterd, gepofte knoflook, een fijne ciderazijn, zout en peper. Werkt ook prima met raap, pastinaak, biet of winterwortel. Bijzonder lekker met een lokale bonendip – maar daarover een andere keer meer.

Freya Zandstra is schrijver, tuinder en begeleider van lokale voedselgemeenschappen

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek over hun favorieten.